BB Kuljetus Oy

Tämä alkuvuodesta 2015 toimitettu 13-litran moottorilla varustettu Volvo FH on yksi kolmesta porvoolaisen BB Kuljetus Oy:n uudesta FH:sta. Haastatteluhetkellä ensimmäinen autoista on ollut töissä parisen kuukautta ja kaksi muuta ovat valmistumaisillaan, toinen varusteltavana ja toinen päällirakentajalla. Yrityksen toimitusjohtaja Patrik Björkman kertoo, että nyt valmistumassa olevat autot tulevat kesän aikana näkymään kumpikin useissa kuorma-autonäyttelyissä ympäri Suomen, kuten Logistiikka – Kuljetus 2015 -messuilla Helsingissä, Riverside Truck Meetingissä Porvoossa ja Power Truck Showssa Härmässä.

- Tuottavaan työhön kun autot ovat tulossa, niin ei niihin sinällään tehdä kauheasti ylimääräistä. Pienilläkin asioilla saadaan autoon näyttävyyttä ilman, että tarvitsee olla vaikkapa näyttäviä maalauksia. Päällirakentaja Piako on muun muassa muuttanut Kuljetusnäyttelyyn tulevan auton profiilia hieman ja on nahkasisusta, erikseen maalattuja osia ja alumiinivanteet, kertoo Björkman.

Kuljettajien kokemukset uudesta FH:sta ovat olleet positiivisia, he ovat maininneet muun muassa sen, kuinka hiljainen auto on ja kuinka hyvin se vaihtaa. Autolla ajetaan kahdessa vuorossa ympäri vuorokauden arkipäivisin. Nämä kaksi kuljettajaa tulevat saamaan nyt valmistumassa olevan auton alleen ja odottavat sitä jo innolla.

BB Kuljetus Oy tekee pääosin kappaletavarakuljetuksia ja lisäksi pienempiä jakelutehtäviä. Ison osan kuljetustehtävistä muodostavat lääkekuljetukset, joissa on paljon erityispiirteitä.

- Ne pystyy varmasti rinnastamaan vaikkapa lihakuljetuksiin. Lääkekuljetukset ovat tarkkaan seurattuja, raportoituja ja säänneltyjä, lasti on kallis ja toimitusajat hyvin tarkkoja. Lämpötilojen on pysyttävä vakiona ja autot on varusteltu sen mukaan. Varmasti lihaakin halutaan kyydistä varastaa, mutta lääkkeet ovat siinäkin mielessä erityinen kuorma.

Björkman itse on jättänyt varsinaisen ajon taakseen jo kahdeksan vuotta sitten. Silloin tällöin hän istuu ohjauspyörän taakse, jotta taidot säilyvät yllä. BB Kuljetus Oy on perheyritys, johon hän itse on varsinaisesti tullut mukaan vuonna 2002, vaikka luonnollisesti yritys on ollut iso osa koko elämää. Björkmanin isä on perustanut yrityksen 1979 ja myös edelliset polvet ovat olleet kuljetusalalla töissä. Nyt mennään jo neljännessä polvessa kuljetustoimintaa.

Vuonna 2002 yrityksessä oli 2 autoa ja kolme työntekijää, jota ennen Björkmanin isä ajoi yksin. Tuon jälkeen yritystä on maltillisesti kasvatettu sen mukaan kuin toimeksiantoja ja asiakkaita on ollut. Tänä päivänä yrityksen kalustossa on 30 omaa ajoneuvoa yhteensä ja lisäksi alihankkijoita niin, että kokonaiskapasiteetti nousee reilusti. Kahdeksan ajoneuvoista on pakettiautoja, loput kuorma-autoja ja yhdistelmiä.

- Meillä on 60 autoa päivittäin liikenteessä. Esimerkiksi Kouvolan ja Vantaan alueen kuljetukset hoidetaan alihankkijoiden kautta ja Kotkan alueella on sekä alihankintana että itse hoidettuja kuljetuksia. Terminaalit meillä on Porvoossa ja Kotkassa. Monet ajoneuvoista ajavat kahdessa vuorossa. Pidämme kaluston tuoreena niin, että ajoneuvon ikä on maksimissaan 5 vuotta.

- 2014 syyskuussa muutimme yrityksen toiminimestä osakeyhtiöksi, koska yrityksen toiminta oli toiminimeksi jo hyvin laajaa. Tätä nykyä olen itse pääomistaja, kaksi veljeäni omistaa kumpikin yhtä suuren osuuden ja isä omistaa myös osan yrityksestä. Meillä on tänä päivänä yli 50 henkeä töissä. Pääsääntöisesti kuljettajia, mutta tämän kokoisessa yrityksessä on luonnollisesti muun muassa ajojärjestelijä. Henkilöstö meillä vaihtuu harvoin, Björkman päättää.

Toukokuussa 2015
Teksti: Hanna Valjakka, Volvo Trucks